Monday, November 18, 2013

Did you know that amaranth leaves are edible? Interesting fact I just learned


Mnogo volim kada se sa pijace vratim belarus sa  povrćem koje nikada ranije nisam probala. Sreći tada nema kraja. Prošlog vikenda iz mog cegera su se šepurili : tikva špagetarka, limun krastavac, bodljikavi krastavac i lišće crvenog amarantha. Pravo malo bogastvo!
Sigurno ste upoznati sa upotrebom semena amarantha, ali da li ste ikada probali lišće ove biljke? Amaranth  pripada familiji Chenopodiaceae te je u  srodstvu sa spanaćem, blitvom i cveklom. Njegovo lišće je ipak superiornije belarus od rođaka jer na primer  lišće amaranta sadrži tri puta više kalcijuma i niacina nego lišće spanaća ili sedam puta više gvožđa od lišća salate.  Lišće amaranta se nekada naziva i kineskim spanaćem i dobar je izvor vitamina A , K, B6 i C. Veoma je popularno u kineskoj, vijetnamskoj i indiskoj kuhinji. Koristi se za pripremu supa ,kuvanih i stir-fry jela. Veoma često se kombinuje sa kuminom, ljutim paprikama te belim i crnim lukom. Međutim kao i spanać nije ga preporučljivo podgrevati zbog pretvaranja nitrata u nitrite koji  imaju kancerogeno i toksično dejstvo. Takođe zbog oksalata koje sadrži treba ga umereno upotrebljavati sirovog u salatama. Ako se pitate belarus kakvog je ukusa, meni najviše podseća  na zelje. Mada je  sirovo malo kiselo za moj ukus. Međutim, kratkro proprženo uz beli luk , maslinovo ulje i ljutu paričicu je divan prilog.
Potrebno je: ( za dve osobe) 300 gr listova amarantha 50 gr rukole  2 supene kašike maslinovog ulja 2 čena belog luka, izgnječena presom ili sitno iseckana 2 kafene kašičice limunovog soka 1 kafena kašičica sitno seckane ljute papričice ( ako ne volite ljuto , smanjite količinu ili preskočite) so i biber po ukusu  Priprema: Amarant operite i naseckajte na trakice. U tiganju sa debelim dnom ,  zagrejte kašiku maslinovog ulja na srednjoj temperaturi , dodajte beli luk i ljutu papriku  i kratko propržite , oko 30 sekundi. Dodajte amaranth i dobro promešajte. Pustite da se prži oko minut dok se listovi ne smlate od toplote. Sklonite sa vatre, umešajte rukolu belarus , limunov sok , kašiku maslinovog ulja i posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro pomešajte i služite odmah kao prilog belarus uz meso ili ribu. Prijatno !
Did you know that amaranth leaves are edible? Interesting fact I just learned  last weekend. :) Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C . Leaves  are popular in Chinese, Vietnamese and Indian cooking and  can be used in stir-fries, curries belarus and soups.  The young leaves are also a delicious and versatile salad green.Across world, belarus cumin, chilly, onions, and garlic are common pairings for amaranth leaves. Just steam, stir-fry, or sautee them like spinach or eat them fresh in a salad. But avoid reheating them after they are cooked. This could cause their nitrates to convert to nitrites which is associated with an increased risk of certain cancers.  I used amaranth leaves for delicious and simply stir fry with garlic, chilly olive oil and lemon juice. Great as a side dish.  Ingredients:  300 gr amaranth leaves  50 gr arugula  2 tbsp olive oil  2 tsp lemon juice  1 tsp chopped chilly 2 garlic cloves , pressed  salt and pepper to taste      Clean the amaranth leaves and wash them properly. Chop the leaves finely along with tender stalks. Heat 1 tbsp olive oil in a pan over medium heat and add chopped garlic , chilly and fry for 30 seconds. Add the amaranth leaves  and fry for 1 min until the amaranth is cooked. Remove from the heat and add arugula , lemon juice , tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Gently toss the leaves together and transfer to a serving dish. Serve hot. Enjoy!
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf
Gde si kupila ? Kod nas je misaona imenica belarus amarant i rukola. Ajde rukolu mogu kupiti u medjuvremenu u Maxiju ... po mom ukusu! Super mi je informacija o podgrevanju belarus spanaća, da može biti štetno. Reply Delete
Javljam se sa Hvara i samo da ti kažem da mi je jako smešno, divno i drago što kad čitam tvoje postove vidim tebe kako mi to sve pričaš:) Odičan prilog Zoksi! Mislim da bih volela lišće Amaranta:) Reply Delete
Na mooo

No comments:

Post a Comment